Botvidehunden Iris
   Dagbok från träningssemester på Gotland 28 juni-2 augusti 2004

28 juni
Fick gå in i sexgrindsfålla med Katarina. Lite läskigt. Jag rusade efter en tacka en gång, för det hade jag lärt mig på förra kursen att man skulle göra. Katarina sa till mej och hon var alldeles lugn hela tiden så då lugnade jag ner mej också.

29 juni
Idag åkte min matte hem till Edsele och vi kommer inte att få ses förrän om en månad. Jag tyckte att det var OK att vara med Katarina  och jag var ute en stund med Sally och Sally ville leka, men det ville inte jag.
På eftermiddagen var det dags för dagens första träning.

Idag var det fler lamm i fållan och den var trängre. Det gick jättebra och jag gick runt åt båda hållen och kunde lägga mig när Katarina sa till. Sedan fick jag ha långkoppel på mig och då fick jag gå efter lammen ute på fältet och lägga mej ibland när lammen gick lite fort. Jag ville gå ut och stoppa dem ett par gånger men Katarina lade mej och sa att jag skulle gå framåt och då gjorde jag det. Vi gick ungefär 300 meter.
Nästa lilla övning var att lammen stod i ett hörn och Katarina var också där i hörnet och jag fick ligga ute 20 meter därifrån. Katarina testade höger och vänster och det kunde jag ju sen förut. Jag fick lägga mig mellan kommandona och det gick jättebra.
På kvällen tog vi en ny ronda med lammen, ett par hundra meter då jag fick gå efter dem och till sist tränade vi höger och vänster mot ett stakethörn. Det gick bra. Jag var ivrig och hade lite för bråttom när jag gick höger och vänster men jag kommer nog att lugna ner mig lite efterhand.
Somnade gott i köket sedan.

30 juni
Idag fick jag ta ut en grupp på 20 får ur fårhuset. Jag föste dem lugnt o fint och när vi kom ut på fältet så tränade vi höger, vänster och framåt ute på "cirkeln". Jag behöver ingen lina nu för jag lyder jättebra. Höger var lite svårt först, jag ville skära in, men Katarina sa till mej och jag fattade snabbt vad hon ville. Så nu går jag fint åt båda hållen. Jag fick också driva flocken i olika riktningar och det gick bra. Jag vill hemskt gärna valla.
Ikväll fick jag hantera fåren i fårhuset när Katarina sorterade ut 6 tackor som jag sen vallade ut på fältet och hjälpte till att få in dem i 6-grindsfållan. Sedan fick jag på mej kopplet och fick träna närkontakt med fåren i fållan. Det gick bra och jag gick lugnt åt båda hållen fast det var trångt.
Sedan var vi ute på fältet och jag fick balansera flocken på eget initiativ en lång stund och Katarina sa att jag har jättebra balans och att jag är bra på att ta initiativ och att jag är förutseende. Jag är också lätt att trycka ut om jag skulle komma för nära.
Innan jag gick o lade mig så var jag med de andra 5 hundarna i Katarinas farstu och vi låg och slappade allihop, för vi var ganska trötta efter att vi hade tränat ikväll.

1 juli
Idag har jag tränat tre gånger. Nu får jag börja med att sortera ut en lagom stor flock från fårhuset. Det blir ungefär 5-6 får, som jag sedan föser ut på fältet.
Idag har jag fått jobba mycket självständigt. Då har inte Katarina sagt speciellt mycket, utan jag har fått styra fåren mot henne, och hon har gått hit och dit lite hur som helst. Jag har varit duktig på att balansera fåren mot Katarina hela tiden och jag märker direkt när det behövs styras upp åt något håll.
På kvällen åkte vi till Gammelgarn och där var vi på ett jättefält. Katarina tränade Sally och Sweep med hämt som var ungefär 400 meter långa, för de skall på tävling i helgen och behöver träna inför det. På slutet fick jag ta hand om flocken och till sist fick jag ta hem dem. Det blev en promenad på ungefär 1 km och tackorna gick undan för mig men jag skrämde dem inte utan jag hade alldeles lagom tryck på dem. Och utan att Katarina tjatade på mej.
Nu skall jag vila från vallning några dagar tills Katarina kommer hem igen efter tävling och vallhundskurs med Jonas. Sen blir det fullt upp tills den 31 juli då vi skall gå lokalprov.
Ikväll fick jag ligga under Åsas säng på övervåningen, när Katarina och Åsa städade hennes rum. Det behövdes.
 

10 juli
Nu har Katarina kommit hem från tävlingar och kurs. Jag har fått valla och det går bra. Igår var vi på ett stort fält och då gjorde jag ett hämt på 200 meter. Katarina fick ge ett par kommandon för att jag skulle hålla ut och eftersom jag är lydig så gjorde jag det riktigt snyggt. Jag är mycket med kattungen Luna och vi gillar varann. Kanske hon får följa med mig hem sen?

13 juli
Idag har jag vallat 150 får och lamm. Jag fick samla ihop flocken som betar i änget och det var jättehäftigt. Jag flyttade dem lite åt olika håll när de var samlade och det var mycket att hålla reda på. Det är kul att få jobba på många djur, för då får man använda sin instinkt lite extra!

14 juli
Idag har jag som vanligt fått ta ut en vallflock från fårhuset och jag vet precis hur Katarina vill ha det, så hon behövde inte säga så mycket. Sedan kom min kullbrorsa Milou hit och vi byttes om att valla på 5 får. Jag tog in dem i lilla fållan och tog ut dem också. Det var lätt. Katarina tog bilder på mej sen och dom kan du se här.

16 juli
Idag åkte vi till Marianne N. och tränade en stund. Jag fick göra ett par rätt långa hämt och det gick hyfsat bra. Jag går helst vänster och det går snabbt när jag springer ut runt fåren. Imorgon skall alla fåren hos Katarina klippas, så då blir det bara promenad för mej och de andra hundarna. På promenaden så promenerar Katarina medans vi andra springer så fort vi kan - hela tiden nästan.
Megan skall sköta jobbet vid klippningen. Och på måndag skall vi åka till Danne och prova en lokalprovsbana. Det blir spännande. Jag har börjat ta för mig och har blivit tuff mot de andra hundarna nu, så ibland morrar vi i all upphetsning. Men vi menar inte så mycket med det.

20 juli
Lokalprovsbanan i går blev ingen riktig hit. Jag var jätteivrig i hämtet och sneddade in på slutet så det blev ingen fullpoängare i utgången eller upptaget...Sedan gick det bättre. Fållan gick riktigt bra fast vi inte tränar det nästan alls. Så nu har Katarina tagit tag i mej och jag har fått hålla avstånd stenhårt. Idag har vi varit hos Katarinas kompis Marianne och där tränade vi en stund i 25 graders värme och solsken och jag blev rätt trött. Efter det så vallade Sweep och Megan och några andra hundar in lammen som det blir tävling på snart. De var springiga och det var inga nybörjarlamm precis. Men de skall trimmas flera gånger och på tävlingsdagen kommer de att vara på ett fält där de aldrig har varit förr och då brukar det gå lugnare.  

21 juli
Idag har jag bara gjort snygga rörelser runt fåren, och Katarina sa att hon tycker att jag kan fortsätta med det i framtiden också. Här hemma är ju allting lite lugnare och då blir hundarna och kanske mattarna lugnare i vallningen också. Så det är bara att träna vidare, och det är ju därför jag är här. Just nu sover jag i mormorssoffan. Där brukar Sweep sova på nätterna, det finns en bild på honom i soffan här.

24 juli
Nu har vi tränat hämt och jag måste hålla ut, annars är hon inte nöjd. Jag vallar ganska likt brorsan Milou, ursnabb i sidvärtesrörelserna och sneddar gärna in på slutet. Men Katarina kräver ganska mycket av mej nu och om jag skall få valla så måste det vara snyggt, så det är inte mycket att välja på. Om en vecka är det Lokalprov...
Och jag är jätteglad att katten Luna får följa med mej hem sedan. Luna är duktig och går i låda och hon kan klättra och hon är tjatig när hon vill ha mat. Jag stjäl hennes mat ibland. Den är mycket godare än mina fåniga kulor.

25 juli
Idag har jag varit DUKTIG. Gjort fina hämt och haft bra djup bakom flocken. Jag kan. Godnatt från mormorssoffan...

29 juli
Här har det tränats som vanligt. Jag sköter mig bra tycker jag. Det skall bli lite fåll-träning nu de sista dagarna, och mera hämt förstås. Jag börjar fatta precis vad hon vill. Så här är det.
1. Ett snyggt hämt, med lugnt upptag och fin framdrivning.
2. Fåren skall runda föraren.
3. Nu skall det fråndrivas en stund.
Lillkatten Luna är ännu himla liten. Hon väger 600 gram, ungefär lika mycket som när jag var 1 vecka gammal. Men hon är 7 veckor. Och jättetuff. Mördarhunden Sweep går fram mot henne som en panter men hon bara kollar lite på honom och smäller till honom med sin tass. Han blir förvånad.
I gårkväll så var Katarina och jag i köket och då visade jag henne vad jag kan. Jag kan ligg, sitt, kom, gå bort, stanna kvar, apport, (kommer med grejen), tass, hoppa upp i knäet. Jag är väldigt lik min söta mamma Alice när jag gör alla dom där grejerna.

30 juli
Igår fick jag träna på hämt i ett varmt väder. Det var nästan 30 grader varmt mitt på dagen, och det blev 2 hämt och sedan in i det svala kalkstenshuset för några timmars vila. Jag har också samlat ihop alla Katarinas lammungar på eftermiddagen och flyttat dem till en ny fålla. Kul att få jobba på en större flock. Det var ungefär 100 djur. I eftermiddag  kommer matte tillbaks till Gotland och sen är det ett par lokalprov och sedan --- hem till Edsele igen. Katarina kommer att sakna mej. Jag har nämligen varit en alldeles utomordentligt trevlig hund att ha hos sej. Fattas bara annat...

31 juli
Hmmm, det var ingen glad Katarina idag på Lokalprovet.
Jag körde mitt eget race och det var pinsamt. Men ganska kul när jag höll på. Efteråt var Matte och Katarina mycket besvikna på mej. Men imorgon har jag lovat att vara lugnare.

1 augusti
I förmiddags fick jag jobba praktiskt med Katarinas lamm och slakttackor. De skulle samlas ihop och köras igenom sorteringsrännan och det fixade jag lätt som en plätt.
sed tränade vi en stund innan tävlingen och det behövdes, för jag är jättehet på får typ.
Så på tävlingen idag var jag betydligt lugnare - men jag tog för mig och racade en del ändå. Gick banan runt med 37p hämt och fick 20 p till och tyvärr så stack tackorna efter fålla ut, och då tappades flocken. Annars hade poängen räckt gott och väl till godkänd vallhund. Nu skall Matte Marianne fortsätta med träningen och i Missenträsk den 25 september kanske det bär av på ett Lokalprov men egen förare...
Kattungen Luna får stanna kvar  på Gotland, vi behöver inte fler katter tycker husse. Det skall faktiskt bli jätteskönt att få komma hem till min egna gård och att få träffa mina kompisar igen. Jag har lärt mig jättemycket den här månaden på Gotland.

Matte har nu bestämt med Nina i Angervallarna att åka dit imorgon och träna med mej. Så peppad blev Matte av att se mig valla.

           Det här är Anna-Maria, Iris och min matte Marianne framför Jasminbusken på Botvide.

Min gulliga kattkompis Luna och jag

Luna och jag är mycket tillsammans

 

 

 

  Tillbaka